تاثیر نوشتن با دست و تایپ کردن بر یادگیری در کودکان
تاثیر نوشتن با دست و تایپ کردن بر یادگیری در کودکان

مطالعه جدیدی که توسط دانشگاه اکس-مارسی فرانسه در سال 2025 انجام شده به بررسی مقایسهای بین دو روش نوشتن با دست و تایپ با صفحه کلید می پردازد. در روش نوشتن یادگیری حروف و کلمات توسط رونویسی و کشیدن مداد روی شکل آمادهی حرف است و در روش تایپ کردن هم یادگیری حروف و کلمات با استفاده از صفحه کلید است .
در این پژوهش ۵۰ کودک پیش دبستانی در سن ۵ سالگی، حروف و واژگان را در چهار حالت مختلف یاد گرفتند: رونویسی با دست، ردگیری با مداد، تایپ با فونتهای متنوع و تایپ با یک فونت ثابت. سپس آنها در آزمون هایی مانند نامگذاری، نوشتن و شناسایی دیداری حروف و کلمات ارزیابی شدند.
نتایج نشان داد که گروههایی که با قلم و کاغذ تمرین کرده بودند (چه از طریق رونویسی و چه ردگیری)، عملکرد بهتری در آزمونهای توانایی شناخت، نوشتن و تلفظ نسبت به گروه تایپ داشتند. این یافتهها از فرضیه گرافوموتور (حرکت های دست که منجر به نوشتن با مداد می شود) حمایت میکند که معتقد است حرکات نوشتاری به تقویت درک و بازنمایی ذهنی دقیق تر حروف کمک میکنند. همچنین تفاوتهایی جزئی در اثر تنوع دیداری (فونتهای متنوع) بر یادگیری مشاهده شد، اما این تأثیر محدود بود.
نکات کلیدی:
این مطالعه نشان میدهد که نوشتن با دست به یادگیری درست نمایههای حروف و کلمات کمک میکند.
کودکان پیش دبستانی نگاشتهای حرف–صدا را در یک الفبای جدید با دقت بیشتری از طریق نوشتن با دست نسبت به تایپ کردن با رایانه یاد میگیرند.
مزیت نوشتن با دست نسبت به تایپ کردن، در شناسایی واژهها، نوشتن واژهها و رمزگشایی (خواندن) آنها نیز تعمیم مییابد.
حرکات نوشتاری (گرافوموتور) یکی از سازوکارهای کلیدی برای تقویت دانش الفبایی و املایی در دوران کودکی است.
پیام این پژوهش آن است که نوشتن با دست، به ویژه در سالهای آغازین یادگیری خواندن، نقش اساسی در تقویت مهارت های سوادآموزی دارد. بنابراین، جایگزینی کامل مداد و کاغذ با ابزارهای دیجیتال میتواند روند یادگیری را دچار اختلال کند و باید با احتیاط انجام شود.
کاهش فرصتهای تمرین نوشتار دستی در محیطهای آموزشی امروزی، ممکن است به تضعیف مهارتهای سواد پایه در کودکان و در نتیجه اختلال یادگیری sLD بینجامد. مرکز سلامت ذهن وصال با بهرهگیری از دانش روز، فناوریهای نوین و تیمی متخصص، در تشخیص و درمان اختلال یادگیری ، تخصص دارد و آماده ارائه خدمات ارزیابی، مشاوره و توانمندسازی به کودکان و خانوادهها میباشد.